A la façana de les caves, al carrer Indústria de Sant Sadurní d’Anoia, s’hi poden veure dues dates sobre el frontal de ceràmica. A l’esquerra, hi diu «1881», l’any en què Pau Batlle va inaugurar el primer celler de la família. A la dreta, hi ha escrit «1921», i commemora la comercialització de les primeres ampolles d’escumós elaborat a la casa. No ho diu a la paret, però el 1951 va ser la primera anyada de III Lustros, un dels nostres vins icònics.

L’any 2021, doncs, van coincidir tres raons per festejar. Per a nosaltres va ser important i volem compartir com les vam viure.

Primavera 2022

Quan tens un triple aniversari, de 140, 100 i 70 anys, per celebrar i una pandèmia mundial ho impossibilita, el consol és preparar la festa, encara amb més ganes, per a l’any següent. Aquesta és la raó per la qual el centenari de la família Gramona com a elaboradors de vins escumosos des del 1921 va iniciar les celebracions el 28 de febrer de 2022.

Els mesos que van passar entre l’efemèride i la trobada al Palau de la Música Catalana els vam invertir en l’organització de l’acte en què tota la família, l’equip en ple i força amics vam coincidir aquell  vespre en l’edifici modernista, patrimoni de la humanitat, del barri de Sant Pere de Barcelona.

La sala de concerts de la seu de l’Orfeó Català va acollir més de mil persones que ens vam emocionar juntes amb les paraules de la família. El Xavier i el Jaume, el Leonard i el Roc, i el patriarca Josep Lluís van compartir els seus sentiments, acompanyats a l’escenari d’amics tan especials com Josep Roca i Ferran Centelles. La música, vehicle de les emocions per excel·lència, va acabar de posar a la pell el que ja teníem a l’ànima. Més tard, un còctel preparat per l’equip de Nandu Jubany va proporcionar el moment de brindar pels aniversaris i posar en comú els instants intensos acabats de viure.

Entre les vinyes

A primers d’abril de 2022 feia un fred poc habitual per la data. Els integrants d’una cinquantena de cellers amics de la família ens vam congregar, ben abrigats, al voltant de la Granja Gramona per compartir vins i continuar brindant per una vida llarga i plena. Els nexes d’unió amb els nostres col·legues són molts i diversos: compartim el territori, la recerca de la qualitat, la cura conscient de vinya, el respecte per la tradició, la passió per la feina, la paciència i la fe que l’elaboració de vi requereix, la creença en l’hospitalitat i les bondats de fer conèixer cadascun dels projectes des de la terra on neixen, l’orgull pels vins ben fets i la humilitat de saber que s’ha de treballar fort cada dia perquè no hi ha res que duri sempre.

Rebre els amics a casa i brindar amb ells és sempre un plaer i, encara més, si es té la sort de comptar amb tantíssimes persones lluminoses al nostre cercle, com és el nostre cas.

Mar enllà

L’octubre de 2022 vam continuar celebrant el triple aniversari a Mallorca i a Londres. En totes dues places vam tenir l’ajut inestimable dels distribuïdors que ajuden els nostres productes a ser a les millors taules del món per acompanyar grans àpats.

El dia 26, i de mà del distribuïdor Catavinos i del responsable comercial per a la Península de Gramona, Toni Pérez vam brindar a Mallorca. Xavier i Leonard Gramona van compartir taula i conversa amb periodistes i persones del món del vi illenc. Xavier Gramona va insistir en la necessitat de desterrar falsos complexos. Ell, com a representant de la cinquena generació, que ha estat difusora del canvi de paradigma sobre el vi escumós elaborat al Penedès, va subratllar que cal plantejar-se els llocs comuns, atès que un missatge no per molt repetit, es converteix en cert.

L’endemà, a Londres, vam bufar les espelmes juntament amb Enotria, els nostres còmplices al Regne Unit, que celebraven el seu cinquantè aniversari. És bonic compartir les celebracions amb els amics i encara ho és més compartir-hi el seient d’amfitrió. En el decurs de la festa vam rebre amb emoció i alegria el comentari d’un dels convidats, el MW i comunicador Tim Atkin, que es va referir a l’Enoteca Gramona Brut Nature 2006, amb aquestes paraules «No puc pensar en un vi escumós millor que aquest a Espanya. Impressionant».

Brindar a Madrid

Aquesta ciutat, per a nosaltres, és un lloc especial. Hi van fer cap molts amics del món del vi que no havien pogut assistir a les convocatòries catalanes i trobàvem a faltar veure’ns de prop i encaixar les mans. A mitjan maig de 2023, novament amb cellers amics de França i Espanya, vam organitzar un tast. Ens vam reunir amb els companys d’Aliances per la Terra, amb la família Bourguignon, amb els elaboradors de Champagne Fleury, amb Ricardo Palacios, amb la família López de Lacalle del celler Artadi, amb Armando Guerra de Barbadillo i amb els nostres distribuïdors ASEUNIV. L’acte el van conduir els representants de la sisena generació de la família, Leonard i Roc, i van presentar els nostres vins Luis García de la Navarra, Santi Rivas i Carlos González. L’endemà, i en petit comitè, vam dinar en companyia de prescriptors i comunicadors del vi llegendaris. I vam alçar les copes per desitjar poder trobar-nos moltes més vegades per celebrar la vida en companyia.