AMB ELS PEUS A LA TERRA

VITICULTURA DE TERRER

Anys de treballar la vinya amb l’ajut dels animals, d’elaborar i aplicar preparats biodinàmics, de fer la feina a mà, d’entendre la composició dels sòls, d’exercir poda de respecte a l’hivern i despampolar amb els dits a la primavera han bastit, poc a poc, la nostra viticultura de terrer. Fa 150 anys que treballem la terra i tot just hem iniciat el camí que ens porta a conèixer-la, a entendre les nostres plantes, per preparar-nos junts per tot el que ens portarà el futur.

PRELUDI

A finals del segle XX, la instauració generalitzada del monocultiu, l’ús abusiu de productes sistèmics i la conseqüent desaparició de la vida animal i vegetal al sòl i subsòl van fer imprescindible la recerca d’alternatives. La quarta generació de la família va iniciar el replantejament dels valors i els canvis transcendentals i permanents a fi de no perdre el més gran dels llegats: la terra.

IDENTITAT DEL TERRITORI

Va ser així com vam començar a aprofundir en l’estudi dels nostres sòls de la mà de Lydia i Claude Bourguignon consultors especialitzats en microbiologia de sòls, amb l’objectiu de recuperar la vida a la terra per així seguir reflectint en els nostres vins la identitat del territori. Per això, a tota l’experiència acumulada a la família, hi afegim els consells dels Bourguignon, mestres de la vivificació dels sòls, i estimats col·laboradors de la família.

LA NOSTRA VITICULTURA DE TERRER

Cada dia que passa som més conscients de la necessitat de treballar amb la terra, de conèixer-la, de ser-ne còmplices, per encarar junts tot el que vindrà. Hem recuperat la formació en vas per als nostres ceps i hi apliquem poda de respecte. Llaurem amb cavalls i empeltem a peu de vinya amb material vegetal de les nostres finques. Aprofitem l’orografia del terreny per replantar de la manera que ens permeti aprofitar millor tots els recursos.

La biodinàmica afavoreix la vivificació de la vinya, buscant elevar els nivells de biodiversitat: sempre que podem, mantenim cobertes vegetals espontànies per aconseguir sòls esponjosos, apliquem infusions i decoccions de plantes per evitar plagues, i elaborem compost animal i vegetal que serveix d’aliment per a la terra i les plantes.

Totes aquestes pràctiques tenen una influència directa sobre la qualitat del raïm, fent-lo més expressiu, concentrat i complex, la qual cosa es transmet als futurs vins que reflectiran el seu origen irrepetible, i també ajuda a la salut i la longevitat dels nostres ceps.

OBSERVACIÓ – APRENENTATGE CONTINU

Observem el cicle lunar i les seves fases ascendents i descendents per triar el millor moment per dur a terme cada tasca a la vinya. Seguir el calendari biodinàmic ens ajuda a aprofitar l’energia del firmament i la terra, en cada moment del procés per fer créixer el raïm i transformar-lo en vi.

Creiem que la natura té una influència directa i determinant sobre els nostres cultius, i és la nostra obligació aprendre a interpretar-la.

COBERTES VEGETALS

La coberta vegetal viva a la vinya és una tècnica de manteniment i nutrició del sòl. Contribueix a regular la retenció i el drenatge de l’aigua, augmenta la biodiversitat i controla la proliferació de les plagues més habituals a la vinya, redueix els riscos d’erosió i millora l’estructura del sòl, activant la vida microbiana. En èpoques de sequera, dipositem escorça d’arbre sobre el sòl amb el mateix objectiu i per evitar la competència amb els ceps.

COMPOST DE LA NOSTRA GRANJA I PREPARATS BIODINÀMICS AMB PLANTES MEDICINALS

Elaborem el compost animal i vegetal en la nostra granja, pilar fonamental de l’agricultura biodinàmica.

Cuidem les nostres vinyes amb infusions preventives de plantes medicinals del nostre hort d’ortigues, dent de lleó, milfulles, cua de cavall, valeriana…  Aquestes decoccions activen principis contra possibles plagues, fongs i malalties.

LA GRANJA

La granja està ubicada en un entorn únic, envoltada de vinya, i on hi conviuen, entre altres, ovelles, vaques, gallines i cavalls. Tots aquests animals, a més d’aportar-nos els fems amb els que fem els preparats biodinàmics, contribueixen a generar major activitat microbiana a les nostres vinyes.

ALIANCES PER LA TERRA

Treballem sota la filosofia biodinàmica al voltant de 450 hectàrees. D’aquestes, 85 són propietat de la família i la resta provenen d’Aliances per la Terra, l’associació de viticultors fundada l’any 2015 i encapçalada per Gramona que segueix una filosofia de treball respectuosa amb l’entorn. Els seus membres han seguit de manera conjunta i amb un treball col·lectiu una evolució gradual i natural que busca vivificar la terra i el paisatge al qual pertanyen.

La nostra prioritat és garantir que el llegat excepcional que és la terra del Penedès arribi a les següents generacions i, per fer-ho, perseverem en el nostre compromís amb el medi ambient. Troba més informació sobre aquesta terra, les característiques dels nostres sòls i les pràctiques sostenibles que apliquem tant a la vinya com al celler, durant l’elaboració dels escumosos.

Certificació biodinàmica des de 2014

L’any 2014, vam obtenir el segell Demeter, que certifica l’agricultura biodinàmica de les nostres vinyes. Igualment, el procés d’elaboració dut a terme al celler també compta amb la certificació Demeter. Aquest doble reconeixement, a la viticultura i a l’elaboració, és poc habitual entre els vins del nostre país.