VITICULTURA DE FUTUR

BIODINÀMICA

Percebem la terra com un ens viu que necessita de tots els seus òrgans per funcionar adequadament.

PRELUDI

A finals del segle XX, la instauració generalitzada del monocultiu, l’ús abusiu de productes sistemàtics i la conseqüent desaparició de la vida animal i vegetal al sòl i subsòl van fer imprescindible la recerca d’alternatives.  Un replantejament de valors i de l’ordre de les coses que exigia fer canvis transcendentals i permanents amb el fi de no perdre el més gran dels llegats: la terra.

IDENTITAT DEL TERRITORI

Va ser així com vam començar a aprofundir en l’estudi dels nostres sòls de la mà de Lydia i Claude Bourguignon consultors especialitzats en microbiologia de sòls, amb l’objectiu de recuperar la vida a la terra per així seguir reflectint en els nostres vins la identitat del territori. Per això treballem des dels preceptes de l’agrologia, disciplina basada en la minuciosa observació i tractament dels factors que influeixen en la nostra terra i en el seu hàbitat. Compendi de l’agricultura ecològica i biodinàmica.

COM ENTENEM LA BIODINÀMICA?

Va ser iniciada l’any 1924 per Rudolf Steiner per respondre a les preocupacions dels agricultors que havien vist les seves terres amenaçades. La biodinàmica és un mètode de cultiu que va més enllà de simplement prohibir l’ús de productes químics i sintètics, com és el cas de l’ecologia.

L’agricultura biodinàmica afavoreix la vivificació de la vinya, buscant elevar els nivells de biodiversitat: es mantenen cobertes vegetals espontànies per aconseguir sòls esponjosos, s’apliquen infusions i decoccions de plantes per evitar plagues, i s’elabora un compost animal i vegetal que serveix d’aliment per a la terra i les plantes.

Aquest treball té una influència directa sobre la qualitat del raïm, fent-lo més expressiu, concentrat i complexe, la qual cosa es transmet als futurs vins que reflectiran el seu origen irrepetible.

OBSERVACIÓ – APRENENTATGE CONTINU

Respectem la creença de la influència de la lluna i de l’univers en les feines del camp. Estem conscienciats de la feina que tenim per endavant, alhora que ens comprometem quan veiem la generositat amb la que respon la natura. No podem obviar que la natura té una influència directa i determinant sobre els nostres cultius, i és la nostra obligació aprendre a interpretar-la.

COBERTES VEGETALS

La coberta vegetal viva a la vinya és una tècnica de manteniment del sòl. Aquestes cobertes poden ser espontànies, deixant créixer la flora naturalment, o induïdes. Constitueix un sistema de cura eficaç a l’agricultura biodinàmica i contribueix a regular la retenció i el drenatge de l’aigua. També, augmenta la biodiversitat i la proliferació d’enemics naturals de les plagues habituals de la vinya, redueix els riscos d’erosió i millora l’estructura del sòl, enriquint-lo en matèria orgànica i activant la vida microbiana.

COMPOST DE LA NOSTRA GRANJA

Elaborem el compost animal i vegetal de la nostra pròpia granja, pilar fonamental de l’agricultura biodinàmica.

La granja està ubicada en un entorn únic, envoltada de vinya, i on hi conviuen diferents animals. Entre d’altres, hi tenim ovelles, vaques, gallines i cavalls els quals, a més d’aportar-nos els fems amb els que fem els preparats biodinàmics, contribueixen a generar major activitat microbiana a les nostres vinyes.

PREPARATS BIODINÀMICS

PLANTES MEDICINALS

Cuidem les nostres vinyes amb infusions preventives de plantes medicinals del nostre hort d’ortigues, dent de lleó, milfulles, cua de cavall, valeriana, … Aquestes decoccions activen principis contra possibles plagues, fongs i malalties.

ALIANCES PER LA TERRA

Treballem sota la filosofia biodinàmica al voltant de 450 hectàrees. D’aquestes, 85 són propietat de la família i la resta provenen d’Aliances per la Terra, l’associació de viticultors fundada l’any 2015 i encapçalada per Gramona que segueix una filosofia de treball respectuosa amb l’entorn. Els seus membres han seguit de manera conjunta i amb un treball col·lectiu una evolució gradual i natural que busca vivificar la terra i el paisatge al que pertanyen.

Troba més informació sobre la terra, les característiques dels nostres sòls i les pràctiques sostenibles que apliquem tant a la vinya com al celler. La nostra prioritat és garantir que el llegat excepcional que vam rebre arribi a les següents generacions i, per fer-ho realitat, perseverem amb el nostre compromís amb el medi ambient.

Certificació biodinàmica des de 2014

L’any 2014, vam obtenir el segell Demeter, que certifica l’agricultura biodinàmica de les nostres vinyes. Igualment, el procés d’elaboració dut a terme al celler també compta amb la certificació Demeter. Aquest doble reconeixement, a la viticultura i a l’elaboració, és poc habitual entre els vins del nostre país.