Poda

LA VINYA ÉS L’ORIGEN

Quan el cicle vital del cep entra en repòs, és el moment d’explicar-li amb la poda, amb respecte, com ens agradaria que creixés la propera primavera. És un moment de comunicació íntima entre el vinyater i la planta.

SENSIBILITAT I CONSCIÈNCIA

A Gramona hem reaprès el que havíem oblidat fa més de trenta anys: podem per allargar la vida del cep i conservar la bona salut de la fusta. Posem el focus en el desenvolupament de la bona vida de la vinya, molt més enllà de la propera collita.

LA PODA DE RESPECTE

Aquesta manera de treballar és una declaració d’intencions que compartim amb les plantes i, tant és així, que respectem el creixement orgànic de la vinya, no el forcem per aconseguir productivitat o per a l’adequació al treball mecanitzat.

Ens adaptem al flux de la saba i fem talls petits per minimitzar la ferida, evitar les infeccions i mantenir intacta la salut de cadascun dels nostres ceps. No tallem arran, deixem fusta de respecte per afavorir la circulació natural de la saba.

Poda de respecte

PODA EN VERD

La poda de respecte estableix una relació de confiança entre els qui podem i el cep. Seguim pendents de la vinya durant la brotació i la floració i, quan cal, treiem fulles i brots amb els dits per ajudar a la planta a adaptar-se a la meteorologia de cada anyada.

ACADÈMIA DE PODA

L’escola italiana de Simonit i Sirch treballa un mètode de poda sensible, totalment alineat amb la nostra manera de viure la viticultura. A Gramona vam encapçalar la difusió de les seves tècniques a Catalunya i vam iniciar un projecte de formació de formadors, que desembocà en la creació de l’Acadèmia de Poda. Roc Gramona és professor de l’Acadèmia des de 2015 i en va ser director de 2018 a 2022.