Gramona

historia_07

El 1850, el nostre rebesavi, Josep Batlle, treballava com a bodeguer i agricultor per a la família propietària de les vinyes de La Plana, a la vall del riu Anoia. En temps de la fil·loxera, una plaga que havia devastat les vinyes de França i de gran part d’Europa, el seu fill, Pau Batlle, va treballar venent vi als compradors francesos que produïen escumosos, els quals coneixien bé Catalunya, que en aquells temps era primer proveïdor dels seus suros. Amb la xarel·lo com a base, va aprendre a afinar els nostres vins per a aquell propòsit.

Així va ser com el 1881 va crear un celler propi, el Celler Batlle, i va poder comprar les vinyes on havia vist treballar al seu pare.

LA UNIÓ
DE DUES SAGUES

sagas_web

La següent generació, la seva filla Pilar, va contraure matrimoni amb Bartomeu Gramona, fill de l’aleshores president del Gremi de Taverners de Barcelona i fundador de La Vid Catalana, publicació de l’Associació de Productors de Vi Catalana, i natural de Sant Sadurní, Josep Gramona.

Això va suposar la unió de dues sagues del vi que a principis del segle XX es van iniciar ja amb la marca Gramona en el món dels escumosos.

VISIONARIS I PIONERS

El 1945 va arrencar amb força una nova era, amb Bartomeu i Josep Lluís, la generació de l’esforç. Visionaris i pioners en l’elaboració de vins escumosos de llarga criança al Penedès. El primer Gramona III Lustros s’elabora el 1951 per ser pioner: un escumós concebut amb vocació de llarga criança (es comercialitza des de 1961). Fins a finals del segle XX, els dos germans dirigiren el rumb d’un petit celler molt apreciat per la qualitat dels seus vins.

L’ànima d’aquesta generació, Josep Lluís Gramona, ha seguit trepitjant les vinyes cada dia, compartint la seva saviesa i entusiasme amb els fills i nets.

EL LLEGAT
PER AL FUTUR

El 2021 es va complir el primer segle de la família Gramona com a elaboradors d’escumosos i el 140è aniversari com a viticultors.

Avui, la història del nostre vi l’explica la personalitat de les generacions que encapçalen Jaume i Xavier Gramona i els seus fills Roc i Leonard. Junts treballen en un relleu generacional pausat i conscient, com han estat sempre a la casa.

Generacions Gramona

EL NOSTRE EQUIP

A ells s’hi ha unit un equip d’entusiastes amants del vi, que aconsegueix amb molta il·lusió dur a terme la proposta de Gramona: transformar el fruit de la terra en el millor escumós possible, digne de ser a la taula de les grans bombolles del món.