Com cada hivern, entre les moltes feines de la vinya, replantem parcel·les que ja han acabat el guaret. Aquesta vegada, però, els camps nous tenen un aspecte força diferent. Els ceps no dibuixen una quadrícula, sinó que les fileres segueixen línies sinuoses, com en un jardí japonès.

Plantació en línia clau

Tot i que a vista d’ocell l’efecte és molt bonic, el motiu d’aquest assaig no és pas estètic sinó molt més essencial: l’aprofitament de l’aigua. Els episodis de sequera i els pics de calor, entre altres reptes propis del canvi climàtic, signifiquen un desafiament important per a tots els viticultors. A Gramona, per continuar treballant la terra i elaborar els nostres vins escumosos molts anys més, ens esforcem a contrastar totes les pràctiques de viticultura de terrer que poden afavorir el desenvolupament del millor raïm, també en condicions climàtiques adverses. És per aquesta raó que l’equip de vinya de Gramona fa recerca i experimenta amb diferents tècniques per fer créixer la resiliència de les nostres vinyes.

Per a les noves plantacions, preparem la selecció massal de plantes de casa nostra, de varietats històriques del Penedès, a les quals aplicarem poda de formació en vas quan arribi el moment. El disseny en línia clau o keyline, proposa una manera de distribuir les plantes dins la parcel·la que amplifica els beneficis de la pluja caiguda i reinverteix els recursos hídrics en benefici del terrer, en resum, multiplica cada gota d’aigua que cau del cel. També incorpora illes de vegetació complementària, amb arbustos que aixopluguen ocells i altres petits animals que augmenten la biodiversitat, la vida, l’energia, d’aquest nostre paisatge.

Allargar la primavera i avançar la tardor

A les vinyes dissenyades amb aquest sistema, quan plou es rehidrata tot el sòl de la finca homogèniament i el cicle de l’aigua s’alenteix, les torrentades es minimitzen i deixen d’arrossegar terra fèrtil cap als rius, eviten l’erosió, i aconsegueixen que els períodes humits s’allarguin i propiciïn una activitat biològica millor i més duradora. Aquest increment de l’activitat, també microbiològica, augmenta la disponibilitat dels nutrients per a la vinya. De fet, millora els quatre processos de l’ecosistema: el cicle de l’aigua, el cicle dels nutrients, la biodiversitat i el flux d’energia, de manera exponencial. Per això, es diu que el disseny en línia clau allarga la primavera i avança la tardor. El que fa, literalment, és escurçar els efectes negatius de l’estiu, l’època més seca, càlida i dura. Les bondats d’aquest sistema es poden comprovar immediatament i es van multiplicant en passar els anys: és un disseny a llarg termini, els efectes del qual es noten des del primer moment.

Practiques ancestrals amb eines tecnològiques

Tradicionalment, per decidir com dibuixar una nova plantació, sobretot en zones amb desnivells pronunciats, es deixava caminar un cavall sense regnes, amb una rella lligada al darrere pel terreny escollit. L’animal, instintivament, mantenia la cota de nivell i la rella marcava la línia de plantació més compensada respecte del pendent de la finca. El disseny en línia clau recull aquest ensenyament ancestral i el suma a tècniques d’anàlisi de sòls, de conductivitat, de topografia de precisió amb ortofotoimatge, d’anàlisi d’escorrenties, de selecció d’elements cartogràfics singulars… i, després de compartir els esbossos amb el nostre equip de viticultura per determinar el marc de plantació, amb l’ajut d’un petit tractor equipat amb GPS d’agricultura de precisió, es realitza la plantació.

Avui, som pocs els cellers que treballem amb disseny de plantació en línia clau, però si cada vegada més viticultors, més agricultors, ens sumem a aquestes pràctiques, farem possible que les pluges no estiguin tan distanciades en el temps i que no siguin tan torrencials. El cicle de l’aigua es regularitzarà i recuperarem una pluviometria, una climatologia, més confiable. D’aquesta manera, l’aigua es filtrarà a través de la coberta vegetal, retornarà els nivells freàtics a un nivell òptim i augmentarà la disponibilitat dels nutrients per a les plantes, tant les cultivades com les silvestres. A Gramona tenim la voluntat de continuar provant i adoptant eines de construcció del nostre futur lligat a la nostra terra.   

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept