Gisbert Millan és una de les nostres vinyes velles on, fa més de mig segle, la família hi va plantar xarel·lo que, des de fa molts anys, forma part del cupatge de III Lustros. Treballar-hi és un plaer i un repte. Són vinyes especials, sinceres, que encaren la maduresa amb una energia serena per continuar fent raïm molts anys més i, com en moltes de les nostres terres, els ceps hi estan formats en vas, una pràctica ancestral al Penedès, que fem nostra per preservar-la i estendre-la a totes les nostres finques. 

Podem admirar cadascuna de les plantes des de tots els punts de vista, girant al seu voltant, cap filat ni cap estructura ho impedeixen. S’endevina que són velles perquè la fusta es retorça en espiral, com una columna antiga. Aquesta visió només la podem gaudir quan no té pàmpols. A l’estiu, les fulles creixen esponeroses i això és bo per al raïm, perquè queda protegit del sol excessiu, i per a la terra, que es beneficia de l’ombra que hi aboquen les fulles de la planta i conserva millor la humitat.

Entre el moment de verema i el de poda, si ens mirem una planta de lluny, veurem que la capçada té forma de con invertit, com una copa, com un vas. Aquest és el perquè del nom d’aquesta formació tradicional de la vinya. És la més estesa a la conca mediterrània o potser cal dir que ho va ser fins a la segona meitat del segle xx. A partir de la mecanització generalitzada de l’agricultura de la dècada de 1970, el sistema de conducció preferit va passar a tenir, majoritàriament, forma de pantalla, amb filferrades per on s’enfila la planta i crea murs de fulles i raïms que no entorpeixen el pas dels tractors i permeten accelerar la feina.

Una història antiga

La formació en vas és una pràctica originària de la península Itàlica, que es va generalitzar durant la colonització romana. Sempre s’ha considerat una aportació més de la cultura llatina, gran difusora del vi arreu dels territoris que va ocupar.

El vas ha maximitzat la resiliència davant la sequera i la calor perquè desenvolupa una superfície foliar relativament petita, que redueix l’evapotranspiració i, en conseqüència, les necessitats hídriques del cep. És ideal per a zones de secà i està molt ben adaptada als sòls pobres. A més de ser un gran aprofitador de l’aigua, es diu que el vas produeix un raïm de gran concentració i complexitat, amb força polifenols, molt apropiat per a la fermentació en botes fusta. A més, els gotims no es toquen entre ells i l’aire hi circula lliurement, afavorint la salut de la fruita.

Parlar amb les plantes

La vinya és una planta enfiladissa llenyosa, una liana, que busca la llum i creix en totes direccions, si se la deixa fer. En el nostre cas, quan plantem un cep, l’hi apliquem poda de formació per explicar a la planta com volem que creixi, però sense obligar-la a contradir el seu instint. Un cep necessita quatre o cinc anys per formar-se en vas i començar a ser productiu. A partir del tronc central, deixem créixer entre tres i cinc branques per aconseguir ocupar l’espai de manera homogènia. Aquesta estructura propicia que la circulació de saba sigui més directa de la fusta vella central cap a les branques i, en períodes de forta calor, arriba més fàcilment al final de la fusta que en altres tipus de conduccions més forçades.

Podar la vinya en vas és un art deutor de l’escultura . Cal invertir temps en cada planta per trobar el punt d’entesa entre el que li demanem nosaltres i el que la natura l’impulsa a fer. Cal podar-la a mà, com cal fer manualment totes les altres tasques de viticultura en les vinyes formades d’aquesta manera. Es diu que, comparat amb altres tipus de conducció, el vas demana un terç més de temps al viticultor. És ben segur que és una formació exigent. A  Gramona, calcem els ceps amb l’ajut dels cavalls de tir, collim a mà quan el raïm és madur, practiquem poda de respecte amb tisores manuals, despampolem amb els dits… passem moltes hores a la vinya i estem molt a prop de la terra, per poder entendre la planta i obrar en conseqüència. En agraïment, els nostres ceps es conserven saludables i actius, molts i molts anys.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept