A l’hora d’elaborar un vi confiem en les nostres capacitats sensorials per poder prendre decisions dins del celler. Però molt abans, a la vinya, hem d’escoltar els elements que donen vida a la terra on creixen els nostres ceps. I és aquí on la feina in situ agafa la major transcendència, perquè ens obliga a observar-la, a sentir-la, a olorar-la, i això contribueix a prendre millors decisions.

Per això a Gramona ens prenem molt seriosament la cura de les nostres vinyes, dedicant-li el temps i l’atenció que requereix cada parcel·la. Per a nosaltres el sòl és un element valuós, doncs com més sa i viu estigui, millors condicions d’expressió hi trobaran els ceps.

Trepitjar  les vinyes a diari ens fa entendre molt millor la terra, i per això comptem amb uns companys molt importants que ens ajuden a treballar-la de manera respectuosa: els cavalls. Amb ells llaurem part del nostre paratge. Al seu pas van distribuint  el seu pes, amb la qual cosa s’evita la compactació del sòl, a més de nodrir-lo amb el seu adob natural i evitar les vibracions als ceps, fent d’aquesta tasca una perfecta harmonia entre l’home, l’animal i les plantes.

L’agricultura biodinàmica, amb la que treballem totes les nostres vinyes, ens ajuda a dur a terme aquesta tasca de respecte cap a la terra. Quan es treballa amb aquesta filosofia no només no s’utilitza cap tipus de producte químic, sinó que apliquem una sèrie de preparats elaborats amb fem i plantes medicinals que ens ajuden a mantenir l’equilibri entre les diferents matèries que formen els sòls en benefici del creixement de la planta.

Perquè hem après que al tractar les nostres plantes amb respecte i donar-los les eines que necessiten per estar fortes, són capaces no només de sobreviure, sinó de treure el millor de sí mateixes, fins i tot davant les inclemències climatològiques.

I aquest respecte l’apliquem a cada pas del cicle vegetatiu de la vinya. Durant la poda seguim les tècniques Simonit & Sirch, escola que persegueix el respecte a la planta en aquest procés procurant que els talls de les branques es facin a consciència i així accelerar el seu procés de regeneració, ajudant-la a recobrar la força que necessita per a la futura floració. I en època de verema tallem els raïms de manera manual per preservar la frescor i qualitat de la fruita, però també per danyar el menys possible la planta.

Diferents treballs i tècniques amb un objectiu comú: fer de les nostres vinyes un entorn saludable per a elles i que aquestes ens ofereixin el millor dels seus fruits per transformar-los en vins plens de personalitat. Perquè veiem la generositat amb la que respon la natura, i això ens fa seguir compromesos. Continuem observant i aprenent amb humilitat i entusiasme. No podem obviar que la natura té una influència directa i determinant sobre els nostres cultius, per tant és la nostra obligació aprendre a interpretar-la.