CELLER BATLLE: SOSTENIBILITAT I
VINIFICACIÓ BIODINÀMICA

El celler

EL CELLER BATLLE

La família aixeca el seu primer celler, el Celler Batlle, el 1881 i hi vinifica durant 120 anys.

El Celler Batlle, construït l’any 2001, és l’aposta de la família pel respecte al paisatge i a l’ús d’energies renovables. Està ubicat al bell mig de les vinyes de Gramona, i tot el que sobresurt d’aquest edifici és un terç del total. La resta està soterrada a uns vuit metres de profunditat. Gràcies a aquesta arquitectura bioclimàtica, Gramona disminueix els impactes mediambientals i, a més a més, contribueix a reduir els consums d’energia. D’aquesta manera, el celler sempre compta amb una temperatura natural baixa i constant, condició idònia per a l’elaboració del vi. Aquest esforç es veu avalat per la renovació anual de la ISO 14000 de respecte pel medi ambient, que va arribar per primer cop l’any 2011 i es manté gràcies al treball incansable de la família.

ENERGIES RENOVABLES

Des d’aleshores, el projecte ha continuat amb la incorporació d’una depuradora per al tractament de les nostres aigües residuals i de la seva reutilització, així com la instauració d’energies renovables com la geotèrmia, realitzada amb el suport de la Universitat Rovira i Virgili, a la que s’hi suma la recerca de l’energia solar.

L’any 2014 vam dur a terme una instal·lació solar fotovoltaica al Celler Batlle amb la que hem reduït un 15% el nostre consum elèctric. Poc després, vam substituir a tot el Celler la il·luminació tradicional per un sistema LED d’última generació, que ens permet estalviar un 6% d’energia a l’any.

Cada pas cap a la sostenibilitat és fonamental. La cinquena generació de Gramona ha començat el camí esperant a que la següent generació, ja incorporada, continuï en la mateixa direcció.

REGISTRE EUROPEU EMAS
Eco-Management and Audit Scheme

Gramona consolida la seva aposta sostenible amb l’obtenció del Registre Europeo EMAS, concedit a un celler per primer cop a Espanya. Aquest sistema de gestió ambiental està disponible per a qualsevol organització que es proposi assumir una responsabilitat ambiental i econòmica, millorar el seu comportament ambiental i declarar públicament els seus resultats ambientals anuals donant exemple de bones pràctiques.

>> Declaració Ambiental

>> Política de Sostenibilitat

WINERIES FOR CLIMATE PROTECTION

L’any 2018 Gramona ha obtingut per part de la Federació Espanyola del Vi l’informe de certificació dels seus indicadors de sostenibilitat juntament amb els plans de reducció establerts pel protocol WfCP (Wineries for Climate Protection). Es tracta de la primera i única certificació específica per al sector del vi en matèria de sostenibilitat mediambiental, i amb un protocol que estableix un pla de reducció de consum d’aigua, d’energia, d’emissions de CO2 i de residus.

VINIFICACIÓ BIODINÀMICA

Una vegada es recull el raïm, comença el procés de vinificació al Celler Batlle. Ens responsabilitzem de tots i cada un dels passos relacionats amb els nostres vins, des del camp fins a l’ampolla: veremem manualment, fem servir la taula de selecció, entrem el raïm per gravetat i el premsem sencer.

A Gramona no només treballem sota els preceptes de la biodinàmica a la vinya, sinó també al celler. En aquest cas, la vinificació biodinàmica no parla de l’aplicació de preparats específics, com en el cas de l’agricultura, sinó de la restricció en l’ús de determinats productes enològics, com ara la prohibició d’ús d’enzims -motiu pel qual vam apostar per la premsa de raïm sencer, amb la que obtenim mostos molt més nets sense necessitat de filtrar-los-; la prohibició d’ús de llevats comercials, ja que les fermentacions han de ser espontànies -a excepció de la segona fermentació dels vins escumosos, on sí que és necessària l’addició de llevats per tal que aquesta fermentació es produeixi-; i la reducció de sulfurós a la mínima expressió.

Val a dir que ja abans d’iniciar-nos en biodinàmica, la filosofia de Gramona al celler sempre s’ha basat en el respecte pel vi i, per tant, en la mínima intervenció enològica.