Un estudi recent afirma que els consumidors valorem positivament els segells que ens garanteixen la sostenibilitat d’un producte o d’un projecte. A Gramona, des de fa anys, fem públiques les actualitzacions successives de certificacions com Biosphere, que assegura la sostenibilitat del nostre projecte enoturístic; Demeter, que identifica la producció biodinàmica a la vinya i al celler; o l’Eco Fulla que és l’altaveu de la producció ecològica a la Unió Europea.

Hi ha altres vies, però, per identificar un entorn de producció, la vinya en el nostre cas, saludable i sostenible. A Gramona, convivim amb dos animals que són autèntics auditors mediambientals. Mentre continuïn amb nosaltres les abelles i els ratpenats podem estar segurs que l’entorn es troba en un estat òptim.

Les abelles les vam fer venir, més ben dit, les vam fer tornar, el 2019. Vam instal·lar un rusc al bosc de la vinya Àgora i avui en tenim una dotzena. Als ratpenats els vam convidar, preparant-los unes caixes niu perquè les ocupessin al bosc del Femer i a la vinya del Manco. Estem contents de pensar que tots es troben bé a casa nostra i estem contents de poder explicar que comptem amb el vistiplau d’aquests dos petits auditors.

Ni les abelles ni els ratpenats són animals especialment populars. Unes perquè les seves picades provoquen pànic i els altres perquè formen part del racó més fosc de la mitologia. En la seva defensa, cal dir que la FAO (Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura) considera que el 75% dels aliments cultivats al planeta depenen directament de la pol·linització d’insectes i petits mamífers com les abelles i els ratpenats, entre altres. A Albert Einstein se li atribueix l’afirmació que, si desapareixen les abelles, al gènere humà només ens quedarà una esperança de vida de quatre anys. Per afegir un altre argument amb l’humor com a vehicle, la britànica Societat per a la Defensa dels Animals Lletjos ens envia el missatge què no només hem de protegir de l’extinció els animals susceptibles de ser ninos de peluix. I cal tenir ben present que tant les abelles com els ratpenats estan en perill d’extinció a escala planetària.

Les abelles són les pol·linitzadores més importants de la vinya. Es diu que la seva presència pot provocar un augment de la producció d’un 30%, atès que garanteixen la fecundació de la flor, i que els fruits que s’obtenen de la seva intervenció tenen una qualitat més alta. No només són les millors pol·linitzadores del nostre paisatge, també són elaboradores de mel i altres superaliments com la gelea reial, el pròpolis i el pol·len, que fan profit als humans. Es calcula que, per produir un quilo de mel, les abelles d’un rusc han de visitar uns quatre milions de flors i recórrer volant quatre vegades el perímetre de la Terra. Una dada com aquesta ens fa canviar el punt de vista quan pensem en l’esforç que fan les nostres abelles per produir els vint quilos de deliciosa mel que els recollim a l’any en les tres collites estacionals. 

Els ratpenats són els únics mamífers voladors. Amb la seva dieta a base d’insectes contribueixen a controlar plagues, com per exemple, el corc de la vinya, la papallona del qual vola de nit, igual que aquests petits mamífers. A banda dels beneficis per a la viticultura, el poder insectívor dels ratpenats fa que siguin uns grans devoradors de mosquits, que no només són molestos per als humans sinó que són portadors de malalties.

Totes dues bestioles són organismes molt sensibles a la contaminació i a la presència de pesticides, i es veuen molt afectades pels desequilibris provocats pel canvi climàtic. El seu paper dins el nostre ecosistema, doncs, està amenaçat per la utilització de combustibles fòssils, l’agricultura convencional intensiva i l’acumulació de gasos d’efecte hivernacle. Nosaltres som egoistes. Volem seguir fent la nostra feina, que és elaborar vi, a la nostra terra i volem garantir tant com sigui possible el futur d’aquesta pretensió. En aquest sentit, volem ajudar a mantenir i augmentar les poblacions d’aquestes dues espècies de fauna auxiliar de diverses maneres. La pràctica de viticultura biodinàmica i ecològica, un sistema agrícola diversificat, l’ús de cobertes vegetals i mulching, les parets i construccions de pedra, la proximitat dels boscos… tots aquests són factors que ajuden al desenvolupament tant de ratpenats com d’abelles. I tots són presents al dia a dia de les vinyes de Gramona.

Tenim la intenció de continuar renovant les certificacions de qualitat mediambientals que ens ofereix la presència d’abelles i ratpenats a les nostres terres i, tant com ens sigui possible, fer-ne créixer les poblacions.