Hi ha llocs als que, sense dubte, has d’anar si ets un apassionat del vi. Un d’ells està situat a deu minuts caminant del Buckingham Palace, a Londres.

Cada vegada que entro per la porta del comerç de vins més antic del Regne Unit em sento com si hagués viatjat en una màquina del temps al segle XVII. Una gran balança expressa la història d’aquesta botiga de vins. Curiosament, aquesta balança no només es va utilitzar al supermercat: al segle XVIII es va posar de moda pesar persones a la botiga. Els pesos de nombrosos personatges famosos i membres de famílies reials es poden rastrejar als molts llibres enquadernats en pell de color vermell que omplen una de les estanteries de la botiga.

Començo a preparar el meu espai de treball per aquesta tarda en un antic escriptori de secretaria ubicat a l’entrada de la botiga, a l’esquerra. El cava està al punt de fred perfecte, les copes de vi escumós a punt i també hi tinc una escopidora que ningú acabarà utilitzant. Tot preparat. Si hi ha algun lloc al món on poder canviar la percepció que es té del cava, hauria de ser aquest.

Una encantadora dama britànica entra. M’explica que ve a parlar del seu pla de celler per a un futur, el mateix que fa anys havia començat a idear el seu difunt marit. Mentrestant, una parella de japonesos moderns passegen i busquen un destil·lat de qualitat. Uns minuts més tard, una guia mostra l’espai al seu grup de turistes durant un recorregut gastronòmic a Londres. Poc després, dos joves sueques em pregunten si poden trobar els nostres caves al mercat Suec, controlat per l’Estat. Amb orgull els puc dir que des de l’any passat Gramona està disponible a les botigues del monopoli suec.

No només els clients vénen de tots parts del món, també l’equip és molt internacional. Els meus col·legues d’avui són britànics, francesos, americans i descendents d’espanyols. Em sento especial per formar part de l’equip de la botiga, que compta amb vuit Masters of Wine, ni que sigui per un dia.

Dels 5000 vins que es venen a BBR, probablement, només 500 estan exposats a la botiga. La qual cosa requereix d’un equip de consultors de vi, més que personal de vendes, per assessorar i aconsellar als clients amb els vins que millor s’adaptin als seus paladars.

Aquesta no és qualsevol botiga de vins. Berry Bros. & Rudd és una institució del vi! Una visita a aquest racó únic i gairebé màgic definitivament ha d’estar a l’agenda de qualsevol amant del vi.

Tot i haver-la esborrat del meu llistat de coses pendents fa ja uns anys, sens dubte hi tornaré moltes més vegades. De moment em quedo amb la meva màquina del temps al segle XXI.

(per Jenny van Lieshout, Weinakademiker i avui representant de Gramona al Regne Unit.)

 

Considerat un temple del vi, amb vuit Master of Wine treballant en el seu equip, Berry Bros. & Rudd – BBR – es un dels més prestigiosos i antics marxants de vi al Regne Unit (actiu des de 1698). La companyia serveix a la Família Reial des de temps del rei George III i actualment té un portafoli de més de 5000 referències. Mai abans havien representat un cava fins que el 2011, després de conèixer Gramona, decideixen incloure aquesta regió vinícola al seu llistat, informant al seu selecte club de compradors: “Sorprenent. Hem trobat un cava que competeix amb els grans champagnes”.