Aprendre dels nostres avantpassats és una cosa que a Gramona tenim molt interioritzat, ja que gràcies a les llargues criances dels nostres escumosos, molts cops, l’elaboració d’un d’aquests vins, d’una mateixa ampolla, comença en una generació i continua en la següent. Per això mantenir els paràmetres d’una qualitat exigent és tan important per a nosaltres, doncs a cada ampolla continuem amb un llegat centenari que hem heretat: des del respecte per la vinya fins a la posada en escena dels nostres vins.  

Prosseguir amb els patrons establerts per les generacions anteriors no sempre és fàcil; però tenim clar que si són beneficiosos per casa nostra els continuarem replicant. Un exemple és la utilització de la cel·lofana que envolta la major part de les nostres ampolles de vi escumós: el desconeixement del seu origen ha suscitat alguns dubtes sobre el seu ús.

En els últims anys, on el respecte cap al medi ambient i l’aposta per la sostenibilitat  s’ han fet més patents a bona part del món, la cel·lofana no sempre ha estat ben acollida. De manera equivocada s’han referit a ella com a plàstic, ja que l’aspecte és similar. Però fidels a la tradició que envolta les nostres ampolles des de mitjans del segle passat, i lluny d’utilitzar derivats del petroli, continuem utilitzant la cel·lofana obtinguda mitjançant el sistema d’elaboració artesanal de principis del segle XX, quan el plàstic encara no existia.

Aquest tipus de material és d’origen vegetal (un derivat de la cel·lulosa, pel que és 100% compostable). Així que s’ha de dipositar en el contenidor marró. La seva reducció triga alguns mesos, però desapareix del nostre entorn de manera totalment natural.

Per tant, lluny de ser un inconvenient, per a nosaltres és molt útil fer-la servir. Vam començar a utilitzar-la fa gairebé un segle, pel  que aquest “vestit” que porten les ampolles s’ha convertit en un element diferencial per a nosaltres, en un component que forma part del nostre patrimoni històric.

A més a més, protegeix l’ampolla de factors externs com la llum i indica el seu bon estat de conservació. Això implica que tan el transport como el seu tracte a la botiga han estat correctes.

Per això, conscients de la importància de tenir cura del medi ambient i del paisatge que ens envolta, continuarem posant molta atenció a cada pas del procés d’elaboració dels nostres vins. Des de l’inici, a la vinya, on impera la biodinàmica i el compromís amb la terra; fins a la posada en escena de les nostres ampolles, vestides a mà, de manera totalment artesanal i sostenible, una a una, amb un vestit de paper de cel·lofana compostable i respectuós amb l’entorn.

Gràcies a questes i a d’altres pràctiques ens han portat a ser reconeguts com el millor projecte sostenible del país segons l’eina de gestió ambiental europea EMAS (Eco-Management and Audit Scheme -Reglament Comunitari d’Ecogestió i Ecoauditoria-). Reconeixement que ens empeny a seguir sent exemple de sostenibilitat per a les següents generacions.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept