Deia un Gramona que el caràcter d’un vi, com en les persones, ve del seu ADN, de la seva genètica, que alhora ve marcada per la terra, pel seu clima, el seu cep, … en definitiva, pel que avui anomenem el seu terroir.

Aquest caràcter constitueix el SER del vi, la seva essència, el seu esperit. Així el SER de Gramona el conforma el seu lloc d’origen, el seu paisatge, el seu esforç de generacions que han observat aquestes terres aportant el seu coneixement i que, humilment, fent història, han contribuït a aquest SER.

La personalitat del vi, va escriure també, com en les persones, es forjarà amb l’educació i l’ambient en el que creixi, sempre dins de les possibilitats del seu caràcter. I, com en les persones, canviarà amb el temps, amb les circumstàncies i la gent del seu entorn. A aquesta realitat, òbviament relativa i metafòrica, l’anomenarem l’ESTAR dels nostres vins, de la nostra casa. Cada ESTAR, cada moment, cada experiència d’aquesta família es convertirà en part de la seva personalitat i, amb el temps, influirà en les seves decisions, en el seu caràcter.

Amb les paraules, successius relats, pensaments o experiències d’aquest Magazine intentarem compartir el nostre SER i ESTAR, la nostra essència i el nostre moviment. Esperem que la seva lectura resulti interessant.

Xavier Gramona