Resulta més viable assolir els nostres objectius a través de la col·laboració amb d’altres persones que persegueixen els mateixos fins, tot i tenir diferents motius. Les aliances són indispensables per aconseguir canvis reals. Aquest és el primer pas d’un llarg camí, establir unions i compromisos entorn a un interès comú: la nostra relació amb la naturalesa.

Aliances per la Terra és una agrupació de viticultors fundada l’any 2015 que segueix una filosofia de treball respectuosa amb l’entorn. Els seus membres fundadors han seguit el camí iniciat per Gramona en una evolució gradual i natural que busca vivificar la terra i el paisatge al que pertanyen.Tots ells conformen una de les extensions de vinya biodinàmica més àmplia del Penedès, amb un total de 420 hectàrees. Des del seu inici, l’associació està oberta a acceptar noves incorporacions, tant d’agricultors com d’altres cellers alineats amb aquesta filosofia i forma de treball.

Hem reunit als viticultors que es mostren afins, sensibles i que veritablement creuen en el que fan. Dins una aliança d’aquestes característiques s’ha de mantenir l’equilibri entre la independència de cadascún dels membres i l’objectiu comú. Cada un és benvingut en la seva especificitat i capaç d’actuar de manera creativa sumant energia vital al col·lectiu.

A totes les tasques quotidianes per al benestar de la terra s’observen quatre qualitats d’actitud “interna” amb efecte a la realitat biodinàmica “externa”: identitat-veracitat; desenvolupament-franquesa; solidaritat-cooperació, iniciativa-responsabilitat. Aquests són els valors fonamentals que compartim a Aliances per la Terra i que regeixen l’art del treball col·lectiu.

Des de Gramona facilitem els mitjans necessaris, la formació i l’accés a consultors amb àmplia experiència a la vinya: Claude Bourguignon, enginyer agrònom ex president de l’INRA (Institut National de la Recherche Agronomique); Julio Arroyo, Jordi Querol assessors per a la conversió i gestió de finques segons la metodologia biodinàmica; Margarethe Chappelle, investigadora entorn a les cristal·litzacions sensibles; Nicolàs Joly, especialista en el camp de la viticultura biodinàmica; i Georg Meissner, enòleg investigador i professor de la prestigiosa Universitat de Geisenheim, Alemanya, entre altres.

Els membres d’Aliances per la Terra elaborem de forma conjunta el compost animal i vegetal, a més a més d’aplicar infusions, decoccions i fermentacions per evitar plagues. Les plantes emprades procedeixen tant del nostre jardí com dels marges i boscos propers. Mantenim cobertes vegetals per aconseguir sols esponjosos. També facilitem als nostres companys instruments dinamitzadors i els preparats Maria Thun, 500 i 501, entre altres, elaborats a partir d’elements trobats a la vinya. Comptem amb un ramat de vaques de l’Albera i bestiar de llana, dels quals es recull la bonyiga fresca, element important en l’elaboració d’aquests preparats.

L’agricultura biodinàmica eleva l’activitat biològica a l’entorn i als sòls, propiciant una vinya equilibrada que canvia l’aspecte i l’energia del paisatge. Influeix també en la qualitat del raïm, fent-lo més expressiu, concentrat i complex, la qual cosa es transmet als futurs vins que reflectiran el seu origen irrepetible.