Resulta més viable assolir els nostres objectius a través de la col·laboració amb d’altres persones que persegueixen els mateixos fins, tot i tenir diferents motius. Les aliances són indispensables per aconseguir canvis reals. Aquest és el primer pas d’un llarg camí, establir unions i compromisos entorn a un interès comú: la nostra relació amb la naturalesa.

Aliances per la Terra és una agrupació de viticultors fundada l’any 2015 que segueix una filosofia de treball respectuosa amb l’entorn. Els seus membres fundadors han seguit el camí iniciat per Gramona en una evolució gradual i natural que busca vivificar la terra i el paisatge al que pertanyen.Tots ells conformen una de les extensions de vinya biodinàmica més àmplia del Penedès, amb un total de 270 hectàrees. Des del seu inici, l’associació està oberta a acceptar noves incorporacions, tant d’agricultors com d’altres cellers afins a aquesta filosofia i forma de treball.

Hem reunit als agricultors que es mostren afins, sensibles i que veritablement creuen en el que fan. Dins una aliança d’aquestes característiques s’ha de mantenir l’equilibri entre la independència de cada un dels membres i l’objectiu comú. Cada un és benvingut en la seva especificitat i capaç d’actuar de manera creativa sumant energia vital al col·lectiu.

A totes les tasques quotidianes per al benestar de la terra s’observen quatre qualitats d’actitud “interna” amb efecte a la realitat biodinàmica “externa”: identitat-veracitat; desenvolupament-franquesa; solidaritat-cooperació, iniciativa-responsabilitat. Aquests són alhora els valors fonamentals que compartim a Aliances per la Terra i que regeixen l’art de treball col·lectiu.

Des de Gramona facilitem els mitjans necessaris, la formació i l’accés a consultors amb àmplia experiència a la vinya: Claude Bourguignon, enginyer agrònom ex president de l’INRA (Institut National de la Recherche Agronomique); Julio Arroyo, Jordi Querol assessors per a la conversió i gestió de finques segons la metodologia biodinàmica; Margarethe Chappelle, investigadora entorn a les cristal·litzacions sensibles; Nicolàs Jolie, especialista en el camp de la viticultura biodinàmica; i Georg Meissner, enòleg investigador i professor de la prestigiosa Universitat de Geisenheim, Alemanya, entre d’altres.

Els membres de l’Aliança elaborem de forma conjunta el compost animal i vegetal, a més a més d’aplicar infusions, decoccions i fermentacions per evitar plagues. Les plantes emprades procedeixen tant del nostre jardí com dels marges i boscos contigus.

Mantenim cobertes vegetals per aconseguir sols esponjosos. També facilitem als nostres companys instruments dinamitzadors i els preparats: el Maria Thun i el 501, ambdós elaborats a partir d’elements trobats a la vinya. Comptem amb ramat de vaques de l’Albera i bestiar de llana, dels que es recull la bonyiga fresca, element important en l’elaboració d’aquests preparats.

La biodinàmica procura produir dins de l’organisme agrícola la majoria dels adobs i tractaments necessaris amb la finalitat d’utilitzar béns propis per després tornar-los a la terra. Aquest tipus d’agricultura eleva l’activitat biològica a l’entorn i als sòls propiciant una vinya equilibrada que canvia l’aspecte i l’energia al paisatge. Influeix també en la qualitat del raïm fent-lo més expressiu, concentrat i complex, la qual cosa es transmet als futurs vins que reflectiran el seu origen irrepetible.


NOTA: Gramona ha establert una relació a llarg termini amb tots ells, mitjançant els Contractes de Vida de Vinya –un paradigma avui en dia únic de contractes de terra-, que pretenen establir una relació al menys tant llarga com és la de la vida a la vinya.